Rengerspark Bunschoten

Rengerspark Bunschoten bestaat uit de realisatie van 27 rijwoningen, 14 rug-aan-rug woningen, 16 houten starterswoningen, 22 parkappartemente, 54 zorgwoningen en een supermarkt in een landschappelijke setting in Bunschoten Spakenburg. Slokker Vastgoed is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het hele plangebied.

Studio van der Park is vanaf het begin betrokken geweest bij de invulling van het groen dat rondom de gebouwen ligt. In het ontwerp is vanuit de bodem (klei op veen op zand) onderzocht hoe het plangebied op de juiste manier ingericht kon worden. Hierdoor ontstaat er een divers landschap voor jong en oud en werkt het groen als verbinder voor de wijk.

De totale oppervlakte van Rengerspark is circa 24.000 m² met inbegrip van water, speelvoorzieningen, fiets- en wandelpaden voor zover die onderdeel uitmaken van het park. Het park kent een aantal ruimtelijke principes en uitgangspunten, welke aan de basis liggen voor de vorm. Zo krijgt het park een open karakter en qua inrichting en gebruik een gradiënt van formeel naar informeel. Door in het park intieme plekken af te wisselen met open plekken en zicht over het landschap wordt deze kwaliteit optimaal gebruikt. De fietsroute van oost naar west vormt een formele lijn, vanwaar je op bijzondere plekken via zichtlijnen het landschap ervaart. Daarnaast wordt een aantal routes aangelegd die variëren van aard, denk aan maaipaden of een vlonderpad. Aan deze routes liggen (speel)plekken voor diverse doelgroepen. De lange lijnen worden begeleid door bomenlaantjes, de bijzondere plekken worden omzoomd door bomen. De beplanting draagt bij aan de biodiversiteit (diversiteit van levende wezens zijnde planten, dieren, zwammen en micro-organismen) van Rengerswetering. Deze is divers van aard en bestaat uit bomen, heesters en andere plantlagen, ook een voedselbos is mogelijk. Er wordt gestreefd naar een optimale soortenkeuze die bijdraagt aan de bijen- en vogelpopulatie en andere diersoorten. Ook zal zo de beleving van het gebied voor kinderen en volwassen aantrekkelijk en divers zijn. Bij het ontdek-eiland en langs de waterkant bij het informele deel van het park kan een goed gelaagde biodiverse strook worden aangelegd. Als uitbundige en levende zones in het gebied. Het voedselbos kan gezien worden als het hele eiland, door hier veel diverse eetbare soorten aan te planten. Met duidelijke benaming en gebruik wordt de openbare ruimte geheel benut als ontdek- en plukzones

De inrichting van het park is zodanig vormgegeven dat er toevallige ontmoetingen kunnen ontstaan maar er ook voldoende ruimte is om alleen te genieten van de omgeving. In samenspraak met lokale partijen wordt er invulling gegeven aan educatie rondom het thema biodiversiteit en water. Door de ambassadeurs te betrekken bij het geheel wordt Rengerspark oprecht een plek voor iedereen.